Knowledgebase
Eğitim- DHCP
Posted by Emine ŞAHİN on 13 January 2023 11:44 AM

DHCP

 

Dhcp ağına dahil olan cihazların ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve dns adresini otomatik olarak atar. Bir bilgisayar network’e erişmek istediğinde bir istek yollar ve dhcp server’den bir ip alır. Server bilgisayarın bu isteğine ip adresi ileterek yanıt verir bu ip adresi belirli bir zaman diliminde kullanılabilir şekilde ya da bilgisayar ağdan ayrılana kadar kullanılıyor olabilir.

Atanan ip adresinin kira süresi dolduğunda bu adres ip havuzuna tekrar dönerek başka bir cihaza atanmayı bekler. Bu adres cihazın internete çıkması için tek yoldur. Dhcp sunucuları akıllı switch, firewall cihazlarında, XDSL modem, Windows işletim sistemi ve Linux işletim sistemlerinde bulunur. Ipv4 – Ipv6 adreslerini, alt ağ maskelerini, default gateway ve dns adreslerini otomatik atar buna ‘Dinamik Adresleme’ denir.

 

 

DHCP’nin Görevleri:

 

- İki Bilgisayar aynı ip adresini almayacak. Eğer iki bilgisayar aynı ip adresini alırsa İki cihaz arasında bir karmaşıklık olup internete çıkamayacaktırlar.

- Herhangi bir kopmada yada kablolu ve kablosuz bağlantı değişiminde bu olayları kolaylıkla yönetebilir.

- Geniş bir subnette her ağ için farklı bir şekilde dhcp havuzu oluşturulmasına gerek yoktur.

- Default Gateway sayesinde ağda bulunan cihazların internete hangi adres üzerinden çıkacağını belirtir. Bu sayede farklı networkleri farklı gatewaylerden çıkarılabilir.

 

 

DHCP Nasıl Çalışır?

 

Genelde evlerde router olan bir cihaz dhcp server gibi davranır ; daha büyük sunucularda ise yapılandırılmış bir tane bilgisayar dhcp sunucu olarak çalışabilir.

Bir bilgisayar açıldığında internete bağlanmak için ilk ihtiyaç duyacağı şey ip adresidir. Bunun sebebi layer 3 katmanında çalışan bir protokoldür.

Bu olayın gerçekleşme süreci ise şöyledir:

 

 

 

 

 

 

 

1- Ağa bağlanıldığında blgisayar sunucuya DHCP discover isteği atar.

2- Bu discover paketi sunucuya ulaştığında sunucu boşta olan bir ip adresini tutar ve client olan makinaya DHCP offer paketi yollar.

3- Seçilen ip adresi paketlerle yollandıktan sonra sunucu bu ip adresi kabul etmek için DHCP request paketi ile yanıt döner.

4- Sunucu cihazın belirli bir ip adresine sahip olduğunu doğrulamak için ve kira süresini tanımlamak için bir ack paket gönderir. Eğer bu ip alma durumu başarısız olursa bir adet NACK paket yollar.

 

 

(2 vote(s))
This article was helpful
This article was not helpful

Comments (0)
Post a new comment
 
 
Full Name:
Email:
Comments:
Help Desk Software by Kayako Fusion